The Dark Queen's Castle                                 Развъдник за чистокръвни кучета от породата Нюфаундленд

Login form
Search
Calendar
«  June 2021  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 5
Site friends
 • Create a free website
 • Online Desktop
 • Free Online Games
 • Video Tutorials
 • All HTML Tags
 • Browser Kits
 • Statistics

  Total online: 1
  Guests: 1
  Users: 0


  Произходът на породата е обвит в неточности, но все пак безспорен факт е, че това е една от най-старите срещани породи по света.
  Някой автори казват, че нюфаундленда произлиза от кръстоска между мести ескимоски кучета и Голямото Пиренейско куче, и че предците му са доведени от баските рибари до бреговете на остров Нюфаундленд. Други източници твърдят, че той произлиза от френска хрътка -
  Boarhound, или е потомък на древния тибетски мастиф, който е дошъл от полярния район с мигриращи племена. Или пък, че
  те са еволюирали от американски черен вълк или от други местни кучета.


  Най-разпространеното вярване е, че тези кучета са доведени от Викингите в Северна Америка. Внимателно проучване от британски морски офицер, проведено през 1768 година, обаче доказва, че индианските племена на Североизточна Канада не са имали кучета от такъв вид. Въпреки това, до 1700 година тези кучета са били вече добре установени в района.
  За първи път виждаме името Нюфаундленд, написано във връзка с куче  през 1775 г., когато предприемач, спортист и лице, което води дневник- Джордж Картрайт, дава името на острова, за собственото си куче.

  През 1780 г. с цел насърчаване на овцевъдството, тогавашния  Комондор-губернатор на Нюфаундленд, Ричард Едуардс,  ограничава правото на собственост на нюфаундлендски кучета по един на домакинство. Това постановление не успява да помогне за отглеждане на овце, но не успява и да унищожи нюфаундленда като порода. През това време, много кучета са били унищожени ! Но и много са били изнесени от пределите на острова и безграничната любов към породата надделява, и спомага за опазването на прекрасния гигант.
   Независимо от интерпретациите за произхода на породата, нюфаундленда такъв, какъвто го познаваме днес, произхожда от кучетата доведени от остров Нюфаундленд до Англия около 1800-та година.
   За първи път официално като призната порода Нюфаундленда е показан в Бирмингам, Англия през 1860 г. Тогава са записани 6 кучета за участие. (Шоуто продължава и до днес и се счита за най-старата киноложка изложба в света ).
   Повечето от днешните кучета от породата произхождат от куче на име Сики ( Siki ). виж тук: http://www.newfoundlanddog-database.net/en/parents.php?vzbn=K.C.S.B.%20145DD

   Породата преминава през голяма трансформация във времето:


  сто години по- късно:


  за да стигне своето физическо развитие до тук:


  като през всичките тези столетия на физическа промяна, нюфаундленда запазва своя прекрасен, приятелски, уравновесен характер.