The Dark Queen's Castle                                 Развъдник за чистокръвни кучета от породата Нюфаундленд

Login form
Search
Calendar
«  June 2021  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 5
Site friends
 • Create a free website
 • Online Desktop
 • Free Online Games
 • Video Tutorials
 • All HTML Tags
 • Browser Kits
 • Statistics

  Total online: 1
  Guests: 1
  Users: 0

  Защо куче от развъдник ?
  Задавали ли сте си въпроса, защо кучетата от развъдник, с родослови
  е струват много по-скъпо, от което и да е куче, взето от зоо борса или магазин ?

   Питали ли сте се, защо немската овчарка на съседа е с едно клепнало ухо ?

   Питали ли сте се, защо съседското куче едвам се държи право на крака, а е толкова младо...?

    Питали ли сте се, защо кучето на ваш приятел като малко изглеждаше като лабрадорче, като подрастващо приличаше на ретривърче, а сега вече няма прилика с нищо познато ?

    Питали ли сте се , кой издава родословия и защо това е толкова важно за някои хора ?

  Аз също съм се питала !

  Преди години аз също си поставях този въпрос, смятах, че това е снобизъм, прищявка на комплексирани хора, които искат да блеснат с едно листче хартия...

  Почти през целият си живот съм живяла с кучета. Купувани от любители кучкари и едно дори от зоомагазин. Чувството ми за неудовлетвореност и разочарование растеше с всеки следващ път, когато случайни минувачи ме питаха: " Това, каква порода е ? "

   Сега за да отговоря на всички тези  въпроси, ще започна отзад, напред.

   

     Какво е чистопородно развъждане ?

  Развъждането на чистопородни кучета има за цел подобряването на генетиката,  запазване на характерните външни ( екстериорни ), както и психическите  особености на дадена порода.

     Как става това ?

  Всяко чистопородно куче, чийто стопанин иска то да остави потомство, трябва да спази определени изисквания.

   На първо място, кучето с доказан произход ( имаме предвид родословие ), трябва да бъде записано в киноложки клуб по породата, който членува в БРФК ( Българска Републиканска Федерация по Кинология ). БРФК пък от своя страна е пълноправен член на FCI ( Световната Федерация по Кинология ).

  След това бъдещия родител, трябва да се яви за експертна оценка пред повече от трима различни киноложки съдии и да получи поне оценка отличен от всеки съдия.   Всеки съдия оценява както външния вид на кучетата, които са представени пред него, така и техния характер. Външният вид и стабилността на нервната система ( темперамента ) са описани в стандарта за всяка порода и са приети от FCI.

  По-нататъшният път на кучето е свързан с подлагането му на редица медицински изследвания, за генетично предавани болести, с които е обременена породата. То трябва да бъде здраво, за да не обремени бъдещите поколения.

   Всички медицински документи и изложбени резултати се депозират в клуба по породата и тогава представителя на дадената порода получава разрешение да бъде родител.

  Селекцията и развъждането имат за цел създаването на кучета, максимално доближаващи се до стандарта на породата си, по отношение на екстериор и темперамент, с добро здраве и продължителност на живот, надвишаваща средната.

  Дългият път, който трябва да следва всеки селекционер е свързан с отделянето на много време, труд и разходи, преди кучето му да може да бъде развъдено.

   Цената на всяко родено кученце, най- често е инвестиция в появата на следващите поколения.

   Средствата, знанията, опита, труда и емоцията, които развъдчика влага в създаването и отглеждането на чистопородни кучета са невъзвръщаема инвестиция.

  Моля имайте уважение към вашия развъдчик ! Той е единственият човек, освен ветеринарният лекар, който знае кое е най-доброто за вашето куче.  вие купувате от зоо магазин нюфче...

  да кажем примерно това :


  и очаквате когато порасне да изглежда
  ето така :  но за съжаление получавате ето това :


  или пък това :


  Да бъдеш развъдчик- означава да виждаш и признаваш грешките в кучетата, които произвеждаш. Само така подобряваш породата, която развъждаш!!!
  Да бъдеш собственик- означава да не виждаш грешките на своят развъдчик и кучето ти да е най-красиво на света !!!

  l