The Dark Queen's Castle                                 Развъдник за чистокръвни кучета от породата Нюфаундленд

Login form
Search
Calendar
«  June 2021  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 5
Site friends
 • Create a free website
 • Online Desktop
 • Free Online Games
 • Video Tutorials
 • All HTML Tags
 • Browser Kits
 • Statistics

  Total online: 1
  Guests: 1
  Users: 0

  Нюфаундлендът изглежда пухкаво малко мече, но преди да решите да го донесете у дома, трябва да се запитате дали ще бъдете в състояние да осигурите това куче, с всичко необходимо за следващите 9-15 години?!! Вие също така трябва да определите дали той е идеалната порода за вас. Кученцето може да бъде малко и пухкаво сега, но то скоро ще се превърне в огромно куче, което се нуждае от много място и е трудно да се вдигне. Също така поради огромният си ръст заема много място в кола и доста трудно се намират хотели, в които ще ви вземат заедно с него, за да изкарате вашата ваканция... Нюфчето е добра идея, само ако наистина искате голямо куче и сте готови на известни жертви в негово име !!!
   Ако все пак сте решени да съжителствате с нюфаундленд и сте готови на жертви и компромиси - то в замяна ще получите едни незаменими мигове, които ще ви бележат за цял живот. От ранна детска възраст, нюфаундленда ще ви впечатли със своята завидна интелигентност, послушание, безкрайна доброта и толерантност към малки деца и други животни.
      И така вече сте горд собственик на нюфаундленд ... ами сега какво следва ?

  Ново малко кученце във вашия дом


    Когато новият член на вашето семейство дойде в новият си дом, не всичко ще бъде в розови цветове както си го представяте. За него това е първата сериозна крачка в живота му – отделянето от познатата му среда ( майка, братя, сестри и други кучета от развъдника, които познава ) и е възможно да е  нервно, уплашено или пък да скимти... Когато дойде у дома, дайте му време да разгледа новата среда и да  опознае неговата нова територия. Това ще го направи много по-уверено и спокойно. Въпреки силната емоция на всички членове на семейството, моята препоръка е да не се нахвърляте всички да го целувате  и гушкате и да го прехвърляте от ръце на ръце. Това само ще задълбочи стреса му.

    По възможност, вземете от развъдника малко парченце от постелята, на която е спяло кучилото и я поставете на неговото ново място за сън. Вече познатата му миризма ще вдъхне у него увереност и спокойствие.

    Адаптацията е бавен процес , тя отнема време както за него, така и за вас!!!

  2. Хранене на малкото кученце

   Запомнете – никога не сменяйте храната на кучето си изведнъж. Това ще доведе до много неприятни моменти и радоста ви от появата на малкото нюфче ще остане на втори план.. Рязката смяна на храната води силни стомашни смущения, диария, обезводняване и т.н. Освен, че ще чистите цялата си къща, вероятно е и да прибягнете до намесата на ветеринарен лекар, което ще травмира както вас, така и малкото.

   Затова  всеки добросъвестен развъдчик ще ви даде известно количество от храната, с която малкото кученце се е хранило докато е било в развъдника. Трябва да продължите да храните с нея!!!

   Дори и когато вашето кученце е станало куче – гигант, правилото за постепенно сменяне на храната важи с пълна сила.

   Ако кученцето ( или вече порасналото куче ) се храни с гранулирана храна, то има нужда от много повече количество вода, затова трябва да има постоянен достъп до вода – без ограничения.

   Когато кученцето се е нахранило, то трябва да остане в покой. Не е подходящо времето след храненне за игра и разходки. Тази ЗАБРАНА следва да се спазва, поради специфичната форма на стомага на гигантските породи кучета. Формата на стомаха при тях е във вид на вретено и когато е пълен с храна може да се получи превъртане на стомаха. Това води до смърт в рамките на няколко часа.  (ако видите неестествено подуване на стомаха веднага потърсете ветеринарно – медицинска помощ )

   3. Хранителни добавки

  Ако вашият нюфаундленд се храни с гранулирана храна от висок клас, съобразена с възрастта му то следва да се знае, че той получава това, от което организмът му се нуждае. По правило никога не давайте препарати с калций и фосфор без да е направен кръвен тест за това. Само от кръвен тест може да се разбере дали има занижени показатели на тези два елемента в организма. Тъй като нюфаундленда е голяма и тежка порода прекалено бързото калциране на костите може да доведе до необратими проблеми на цялата костна структура на вашето куче.

   Единствените хранителни добавки , които следва да се дават и са задължителни, това са хондропротекторите. С прости думи – това са препарати, които съдържат глюкозамин, хонроитин, МСМ, колаген или с още по-прости думи, казано, продукти, които спомагат за изграждането на ставният хрощял.

  Тези, така нужни добавки се дават за подпомагане на ставните връзки, кото са подложени на голямо напрежение, при много бързото израстването на кучето.

  4. Ваксинации

     Когато вземете малкото нюфче от вашия развъдчик  следва да попитате за неговия имунизационен план. Освен родословито, което ще ви се даде заедно с малкото нюфче, развъдчика ще ви даде и неговият паспорт, където са отбелязани ваксините, които са поставени до момента.

   Занесете паспорта на ветеринарен лекар и обсъдете с него, кога трябва да бъде поставена следващата ваксина.

   Ако все още не е минал инкубационният период  и не е изграден траен имунитет от ваксинациите – следва да спазвате висока хигиена в дома си или на мястото където живее малкото. Не влизайте с обувки там до където кученцето има достъп. Чрез подметките на обувките си вие внасяте болестотворни микроби срещу, които младия организъм все още няма имунитет. Не пипайте бездомни кучета или други, за които имате съмнения, че са болни и занемарени. Така увеличавате шанса вашето малко да бъде заразено. Не позволявайте вашият домашен любимец да контактува с други домашни животни преди ветеринарният ви лекар изрично да е позволил това.

   Не пропускайте годишните ваксини.  Дори възрастно куче с поставени многократно годишни ваксини може да бъде заразено. Освен това закона ви задължава да поставяте ваксини, за да бъдат избегнати епидемии от болести, които биха навредили и на хората.

  5. Безопасност у дома

    Като всяко малко дете, което опознава света , вашето нюфче е истински изследовател. И като всеки малък изследовател то ще опознава света чрез устата си.  Обезопасете местата където то обитава, за да гарантирате неговата сигурност. Бъдете особено внимателни с кабелите, по които протича ток и всякакви други паднали предмети от които малкото може да се задуши опитвайки се да ги преглътне. При подобни инциденти потърсете незабавно ветеринарен лекар.

                                                                                   

  Здраве

  Нюфаундленда има своите специфични нужди, както всяка друга порода.

  Тук ще се опитаме да разгледаме някои от наследствените заболявания, с които тази порода е обременена генетично.

  Стомашна дилатация

                  

                               

  синдром , известен като подуване или усукване на стомаха се наблюдава при кучета, когато стомахът се разширява и обръща в ненормално положение. Превъртането на стомаха е сериозно, застрашаващо живота състояние, което изисква спешно лечение. Без бърза ветеринаро-медицинска помощ, кучета с подува и може да умре много бързо.

  Кои кучета боледуват?

  Мъжките и женските кучета са засегнати еднакво. Дълбок гръден кош при някои кучета изглежда да е по-голям риск. Много нюфаундленди умират от това състояние и на всяка възраст, особено парадоксалното след 23:00 през нощта.

  Причини

  Една от главните причини могат да бъдат огромни количества храна и вода, които кучето е поело за кратко време.

  Симптоми

  ·  Първо кучето ще бъде неспокоино

  ·  То може да се опитва да повръща на всеки 10-15 минути и да няма облекчение, или може да се види бяла пенлива слюнка.

  ·  Стомаха може видимо да изглежда подут и разширен.

  ·  Кучето ще започне да пищи, да скимти и да е  задъхано. Това състояние ще се развива докато кучето изпадне в  шок .

  ·  Заведете кучето на ветеринарен лекар веднага! Това е спешно състояние и трябва да се лекува!!!

   

  Дисплазия на тазобедрената става

   ( дисплазията на тазобедрената става е генетично заболяване – преди да вземете нюфаундленд, се поинтересувайте за генетичните изследвания на неговите родители )

  Причините за възникване на дисплазия на тазобедрената става се приемат за многофакторни, включително наследствени и фактори на околната среда. Бързо наддаване на тегло и растеж чрез прекомерен хранителен прием може да насърчи развитието на дисплазия на тазобедрената става. Леко повтаряща се травма, която причинява възпаление на обвивката на ставите, също може да бъде важно.

  Признаци и симптоми

  Клинични признаци на дисплазия на тазобедрената става са куцота, нежелание за скачане, изместване на тежестта на предните крайници, загуба на мускулна маса на задните крайници и болка, когато бедрата са манипулирани. Кучетата могат да показват клинични признаци на всеки етап от развитието на болестта, въпреки че много кучета с дисплазия на тазобедрената става не показват явни клинични признаци. Тъй като остеоартрит прогресира с възрастта, някои кучета могат да показват клинични симптоми, подобни на хората с артрит като куцане след непривичното упражнение, куцота след продължително залежаване, както и по-сериозни проблеми, ако са с наднормено тегло.

  Лакътна дисплазия


  ( лакътната дисплазия е генетично заболяване – преди да вземете нюфаундленд, се поинтересувайте за генетичните изследвания на неговите родители )

   

  Лакътната дисплазия е многофакторно, полигенетично състояние, което засяга много големи породи, включително нюфаундленда

  Въпреки, че това e наследствен дефект, екологични фактори, като диета, активност и травма също имат роля в развитието и прогресирането на болестта.

   Обикновено всичко започва коварно на възраст от 7 до 10 месеца. Всеки ден при движение на кучето присъства куцота, и може да бъде най-очевидна, когато животното за първи път се изправя след сън, или започва да ходи или тича. Вероятният изход зависи от това до колко болестта е напреднала при започване на лечението. Добри клинични резултати (т.е. кучето ви няма да бъде с болка) обикновено се наблюдават, ако лечението започне рано, преди да се задълбочи и заболяването стигне до остеоартрит (дегенеративни промени в ставата). Ако не се лекува, болката и куцането на вашето куче постепенно ще се влошават.

  Цистенурия

  ( цистенурията е генетично заболяване – преди да вземете нюфаундленд, се поинтересувайте за генетичните изследвания на неговите родители )

  Това е наследствено заболяване, което води до образуването на кристали или камъни в пикочните пътища. Състоянието води до силна болка, и много, повтарящи се инфекции. Ключ към заболяването е наследствена обременост.

  Уши

    Ушните инфекции са изключително чести при нюфаундленда Затова е добре често да се почистват ушите и козината вътре в тях да се изрязва, за да може въздуга да преминава свободно.. Трябва да се правят редовни проверки, за да се избегнат сериозни инфекции.

   ОЧИ

  Ентропия   - Активно завъртане на клепачите

  Ектропия   - Outward завъртане на клепачите

  Cherry очи     - Смъкната жлеза на 3-ти клепач

  Ентропия   е  изменение на формата на  на клепачите, което позволява на миглите да търкат върху роговицата на окото и може да предизвика усложнения. Пряка причина за това е  големия размер на нюфската глава, която често има по-големи очни орбити.

  Ектропия   е външен завъртане на долния клепач. Както и при ентропията причината е в по голямата нюфска глава.

  Cherry очите   е смъкване на  слъзния канал, и се вижда като маса от червена тъкан на ъгъла на окото на третия клепач. Той обикновено се появява при по-млади животни.