The Dark Queen's Castle                                 Развъдник за чистокръвни кучета от породата Нюфаундленд

Login form
Search
Calendar
«  June 2021  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 5
Site friends
 • Create a free website
 • Online Desktop
 • Free Online Games
 • Video Tutorials
 • All HTML Tags
 • Browser Kits
 • Statistics

  Total online: 1
  Guests: 1
  Users: 0
  Съществува едно много красива легенда...

  Когато бог създал земята, решил да види какво се получило. Поглеждайки, установил че не всичко е хубаво. На неголемия северен остров Нюфаундленд живеели смели и самоотвержени хора, които цяла година се сражавали с стихиите и нямало никой, който да им помогне ... И тогава бог решил да им даде помощник.
  Той взел тялото на мечка с нейната сила, мощ и козина. Добавил движенията на пантерата с нейните пластични и леки движения. Взел от делфина любовта към човека, ума, веселите очи и умението да обича водата и да плува. Дълго гледал новото същество твореца и се му се възхищавал, а накрая, за да оживее, той добавил в неговите гърди сърце на куче. И казал, че оттук нататък то ще се нарича нюфаундленд.

  ...

  Епитафия за едно куче
                     
  лорд Байрон  
                                                                                                                           


  Тук на това място                                                               

  почива този, който притежаваше
  хубост без суетност,
  сила без арогантност,                                                                                                        

  кураж без жестокост
  и всяка една от добродетелите на човека,
  без нито един от пороците му.
  Тази възхвала, която би била празно ласкателство,
  ако бе посветена на човек, е малка отплата в памет на
  Боцман, куче
  родено на о. Нюфаундленд  през май 1803


   Лорд Байрон (1788-1824), е англо-саксонски поет. Той е с пищен, с ексцентричен характер, поругаван и почитан в същото време. Счита се за един от най-големите европейски поети.

  Една от най-известните творби на Лорд Байрон, "Епитафия за куче" е написана за кучето му Нюфаундленд на име Боцман

  ...

  Seaman

  Сийман (Seaman),е черно куче Нюфаундленд ,което става известено като член на първата американска експедиция  от атлантическото крайбрежие до брега на Тихия океан и обратно. Той е бил закупен за $ 20 ( доста голяма сума пари по онова време ) в Питсбърг Пенсилвания  от капитан Мериуедър Люис , докато е бил в града в очакване на приключване, на приготовленията за пътуването през август 1 803. Сийман е тридесет и четвъртия член на експедицията.
  Пътуването не би могло да е лесно за Сийман, като голямо, силно окосмено куче,защото той страда от прегряване и мъченията на разнообразните  хапещи насекоми. Все пак, той успява да се справи с цялата експедиция на отиване и връщане! Американските индианци, с които се сблъскват от експедицията били очаровани от Сийман, след като никога не били виждали такова куче преди, и постоянно се предлагали на Луис търговски ценни предмети в замяна за кучето. Люис винаги е отхвърлял тези оферти.
  След завършване на експедицията Мериуедър Люис
  пише в местно списание, че по вярност и преданост - това куче е забележително... И Сийман го доказва !!! След кончината на Люис  предания нюфаундленд остава до гроба на своя господар и там умира от мъка, не изкушен от никаква храна.

  Паметник на Мериуедър Люис

  нюфаундленда Сийман (Seaman) и Уилиам Кларк
  Пенсилвания  ...

  Gander

  През 1940 г.,  Гандър (Gander) е бил домашен любимец на Род Хейдън, жител на град Гандър в Нюфаундленд. Той е бил добре известен в града, но често се бърка с мечка от пилотите, които кацат на летището. Този нежен гигант е бил обичан от съседските деца, които го използват да си теглят шейни през зимата. Гандър е подарен на 1-ви батальон на кралските стрелци на Канада като талисман.
   Кралските стрелци заедно с кучето са изпратени до остров Хонг Конг през 1941 г., когато те се присъединяват към други войски на нациите, за да защитят острова от японски атаки.
  По време на битките, Гандър проявява голяма храброст и защитава  неговите нови приятели. Когато японците се приземяват близо до канадската част на плажа, Гандър поздравя врага със заплашителен лай и се опитва да ги хапе по краката .
   Gander показа  последния акт на смелост и лоялност по време на друга японска атака. По време на битката, врагът хвърля граната в близост до група канадски войници. Може би от загриженост за приятелите си, Гандър грабва експлозива в устата си и го занася до място, където да не навредил на хората. За съжаление, гранатата експлодира в устата на Гандър, убивайки го на място. Той е дал живота си, за спасяването на канадските войници.
  Гандър, нюфаундлендското куче, е посмъртно удостоено с престижната награда "Dickin" - медал, който се равнява на Кръста Виктория. С него се награждават войници на Британската общност за своите действия на храброст.

  Известен факт сред ценителите на породата Нюфаундленд е историята с Наполеон Бонапард. Той дължи живота си на нюфаундлендско куче, което го измъква от студените морски води при опит за бягсво от остров Елба.
  ...

  Билбо

  Има много регистрирани случаи на кучета от породата, които спасяват живота на давещи се хора. Такъв е примера с Билбо (Bilbo), който работи като част от спасителен отряд в
  Sennen Cove.

  ...
  Архивите свидетелстват за много смели нюфаундлендски кучета спасили мъже, жени и деца от удавяне в морето чрез издърпване на спасителни въжета на оцелелите от корабокрушение или на давещи се хора в бурно море.